Wat is specialty coffee? De feitjes die je moet weten!

Je hebt dit begrip nu al vaker voorbij zien komen: Specialty coffee. Maar wat is specialty coffee nou eigenlijk?

Specialty coffee is koffie van eersteklas kwaliteit die in alle fases van de supply chain aan de hoogste eisen voldoet. Specialty coffee wordt, afhankelijk van de koffieboon, wat lichter gebrand dan de koffie die je gewend bent.

Wat is specialty coffee? En hoe wordt dit bepaald?

Voordat een koffieboon een specialty koffieboon genoemd mag worden, moet deze eerst een proces ondergaan wat het zogenaamde 'cuppingsproces' wordt genoemd. Bij dit proces worden alle aspecten van de betreffende koffiebonen op een rij gezet door bijvoorbeeld te proeven en te ruiken. Deze beoordeling wordt gedaan door een specialty coffee expert. Aan de hand van vastgestelde richtlijnen bepaald door de Specialty Coffee Association wordt een score bepaald tussen de 0 en 100. Wanneer de koffieboon een score heeft boven de 80, mag dit specialty coffee genoemd worden. De specialty coffee expert bepaalt ook het smaakprofiel van de koffiebonen, wat bij al onze specialty koffiebonen ook beschreven staat.

Benieuwd hoe het volledige cupping proces in zijn werk gaat? Lees dan het artikel over het beoordelen van koffiebonen!

Wat is specialty coffee

 

Branden van specialty coffee

In de supermarkt zie je begrippen als 'dark roast' en 'extra dark roast' vaak voorbij komen. Deze koffiesoorten zijn vaak extra lang gebrand of op een hogere temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de koffiebonen verbranden, wat resulteert in een bittere smaak. Veel mensen zijn deze smaak gewend en associëren deze smaak met 'sterke' koffie. Hoewel dit inderdaad een sterke, bittere smaak geeft, doet dit te min aan het rijke smaakpalet wat veel soorten koffiebonen te bieden hebben. 

Om alle smaken in de koffiebonen naar voor te laten komen kiezen wij ervoor om de koffiebonen lichter te branden. Dit zorgt voor ervoor dat alle smaken van de koffie tot zijn recht komen en iedereen kan genieten van het rijke smaakpallet wat specialty coffee bezit. Specialty coffee kan, op de juiste manier gebrand, een breder smaakprofiel bieden dan wijn. Dit willen wij iedereen graag laten ervaren!

 

Wat is specialty coffee

 

Conclusie

Dus, wat is specialty coffee? Een heerlijke, smaakvolle en uitdagende bak met koffie die je waarschijnlijk nog niet eerder geproefd hebt! Ben je benieuwd naar de score van onze koffiesoorten, de branding of het smaakprofiel? Dit staat bij de onze koffiesoorten beschreven, dus neem vooral een kijkje! 

Terug naar blog