Duurzame koffie - Plant een boom bij elke order

Duurzaamheid staat bij ons voorop! Naast dat wij kiezen voor duurzame koffie soorten, proberen wij wij steeds meer bezig zijn van de implementatie van de Sustainable Development Goals en wordt continu gezocht naar innovatieve manieren om aan onze producten en handelingen een stapje dichter bij het behalen van de klimaatdoelen van 2030 te brengen. 

 

Plant een boom bij elke order en kies voor duurzame koffie

In samenwerking met Regreener bieden wij de optie aan om bij elke bestelling €0,75 te doneren om een boom te planten.

 

Wat zijn de voordelen van het planten van een boom?

Bomen zorgen voor CO2 opname

Dit is misschien wel het meest bekende voordeel van het planten van bomen. Door de steeds verder groeiende economie en industriele innovatie is de uitstoot van CO2 in de afgelopen jaren enorm gestegen. Na onderzoek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) is gebleken dat de CO2 uitstoot in 2021 hoger was dan ooit. Deze stijging bleek dubbel zo hoog als het IEA initieel had voorspeld. Dit heeft voornamelijk te maken gehad met de relatief hoge gasprijzen en de toename van het stoken met kolen, wat voor een toename van wel 40% in emissies heeft gezorgd. 

Wij leven intussen in een nieuw jaar. Een jaar waar wij kunnen beginnen met het zorgen voor verbetering. Ookal is dit misschien maar een begin, alle beetjes helpen om ervoor te zorgen dat de CO2 uitstoot verminderd wordt. Zo kunnen niet alleen wij, maar ook onze nabestaanden lang genieten van het leven op deze planeet. 

 

Een aantal feitjes over de relatie tussen bomen en CO2:

- Bomen zorgen voor de zuivering van de lucht die wij inademen. De lucht wordt gezuiverd door een proces wat fotosynthese heet. De restproducten van dit proces zijn zuurstof en voeding voor de planten (in de vorm van glucose).

- Een boom zorgt gemiddeld voor 24 kg CO2 opname

- Om een boom 1 kubieke meter te laten groeien, zuivert een boom 1 miljoen kubieke meter lucht va CO2.

  

Bomen zorgen voor het in stand houden van de biodiversiteit

Allereerst is het uitleggen van het begrip Biodiversiteit van belang: Biodiversiteit is kortweg de verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied – van een waterdruppel tot een compleet bos of zelfs de aarde als geheel (Volgens de universiteit van Wageningen, bron). Of dit nou over een uitbreiding van dieren, insecten, mensen of zelfs mossen gaat, hier spreekt men allemaal over het begrip biodiversiteit. De relatie tussen biodiversiteit en het planten van nieuwe bomen spreekt natuurlijk al een beetje voor zich. Hoe meer bomen, hoe meer ruimte er is voor bijvoorbeeld dieren en insecten om te leven.

 

Er is een groot probleem met het verlagen (of het niet verhogen) van de biodiversiteit. Wanneer bijvoorbeeld insecten weinig voedsel meer hebben en afsterven of wegtrekken, hebben de dieren verder in de voedselketen ook geen voedsel meer om verder te kunnen leven. Zo krijg je in principe een soort 'domino effect', wat ervoor kan zorgen dat grote groepen dieren uitsterven of migreren naar plekken waar wel voedsel aanwezig is (wat weer zorgt voor een tekort aan voedsel voor ander leven wat zich daar ophoudt). Niet alleen op de lange, maar ook op de korte termijn gaat dit zelfs gevolgen hebben op de mens. 

 

Biodiversiteit is dus zeker geen punt om te negeren. Het planten van bomen speelt hierbij een enorm grote en positieve rol.

 

Naast dat wij de beste kwaliteit bezorgen, willen we mede door middel van bovenstaande punten zorgen voor de verkoop van duurzame koffie. Benieuwd naar het specifieke proces en wat er met deze donaties wordt gedaan? Check dan de website van Regreener

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.